
ملات به نامهای دوغاب ریزی و بند کشی نیزمرسوم است. از ملات به سه منظور استفاده می شود:
- یکنواختی و اتحاد کل کار
- پر کردن حفره های بین قطعات
- پایداری و استحکام هر چه بیشتر کار
نکاتی که باید هنگام ملات ریزی دقت داشت عبارت است
- زمان ریختن ملات و زمان پاک کردن آن بسیار اهمیت دارد. زمان مناسب برای انجام ملات وقتی است که کار به اتمام رسیده و چسب آن کاملا خشک شده باشد. در غیر این صورت قطعات از سر جایشان کنده می شوند.خشک شدن چسب نیز بسته به نوع چسب، ضخامت چسب و نوع سطح کار متفاوت است.
- استفاده از مهره های بافت دار پس از ریختن ملات مهم است، زیرا سیمان یا ملات لابه لای حفره های آن نفوذ کرده و تمیز نمی شوند. برای این کار جای قطعاتی که می خواهید مهره قرار دهید را خالی گذاشته، سپس هنگام تمیز کردن کارتان مهره های مورد نظر را قرار دهید.
- استفاده از دستکش ظرفشویی و لباس کار ضرورت دارد.
- بهتر است هنگام ساختن ملات از ماسک استفاده کنید.
- هرگز پس از اتمام کار ظروف آغشته به ملات را داخل ظرفشویی یا سینک نشویید چرا که لوله های ساختمان به مرور کاملا بسته می شود. برای ممانعت از این اتفاق باید آنها را با پارچه یا روزنامه تمیز کنید.
انواع ملات
- پودر بند کشی آماده رنگی ایرانی و خارجی آن در مصالح فروشی ها موجود است.
- پودر بند کشی سفید که در حقیقت ترکیب سیمان سفید یک پیمانه و پودر سنگ سه پیمانه می باشد.
- پودرچسب کاشی که رنگ آن هم سفید است.
- چسب کاشی که به شکل خمیری است. از این چسب هم به عنوان چسب و هم به عنوان ملات استفاده می شود. معمولا برای فضاهای مرطوب مثل سرویسهای بهداشتی وگلدان مناسب است.
انتخاب رنگ ملات
شاید جالب باشد که بدانید ملات را در رنگهای مختلف می توان بهره گرفت. برای این کار از رنگهایی که حلال آن آب است استفاده کنید مثل پودرهای رنگی، رنگ اکرلیک و…
برای انتخاب رنگ ملات معمولا جاهایی که حاکمیت رنگی آن روشن است از ملات تیره استفاده کرده و برعکس.
نکته
رنگ خاکستری و تنالیته آن بهترین انتخاب رنگ است زیرا رنگی است خنثی و با تمامی رنگها سازگار است. برای اطلاعات بیشتر در مورد رنگ می توانید کتابهای رنگ رامطالعه فرمایید مثل کتاب رنگ ایتن و…
ملات ریزی
برای تهیه ملات با پودر بند کشی سفید ابتدا دستکش بپوشید و داخل لگنی پلاستیکی پودر را ریخته و رنگ مورد نظر را به آن بیفزایید. به آرامی آب را اضافه کرده و به هم بزنید تا زمانی که غلظت آن مثل ماست معمولی شود نه خیلی غلیظ که وارد حفره ها نشود و نه خیلی رقیق که از سطح کار بریزد. بعد کل کار را با آن کاملا پوشش دهید تا حفره ها پر از ملات گردند. پس از حدود 30 دقیقه آن را با دستمال نخی یا اسفنج پاک و تمیز نمایید. این کار را ادامه داده تا کارکاملا برق بزند.
نکته
اگر از چسب کاشی به عنوان ملات استفاده می کنید آنرا آرام آرام و با کاردک دندانه دار روی کار بمالید سپس هر قسمت را پاک و تمیز نمایید. آب به آن اضافه نکنید و همچنین برای رنگی شدن این نوع از ملات از رنگ اکرلیک استفاده کنید.